Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Dia Internacional dels Museus

Manresa celebra del 17 al 19 de maig el Dia Internacional dels Museus amb jornades de portes obertes i activitats per a tots els públics

  • Sota el lema “Museus per l’educació i la investigació”, els museus de Manresa han organitzat un ampli programa de propostes 

Manresa se suma un any més a la commemoració del Dia Internacional dels Museus, que se celebra el 18 de maig. Enguany, la celebració coincideix amb la Nit del Museus, i hi haurà activitats al llarg de tota la jornada als diferents museus de la ciutat, que han organitzat diferents activitats per a tots els públics i també jornades de portes obertes.

En aquesta edició, el lema de les jornades és "Museus per l’educació i la investigació”, una proposta de l’ICOM (Comitè Internacional dels Museus) amb l’objectiu de posar en relleu el paper fonamental de les institucions culturals a l'hora de proporcionar una experiència educativa integral. Els museus són centres educatius dinàmics que fomenten la curiositat, la creativitat i el pensament crític. El 2024, reconeixem la seva contribució a la investigació, proporcionant una plataforma per a l'exploració i la difusió de noves idees. Des de l'art i la història fins a la ciència i la tecnologia, els museus són espais vitals on l'educació i la investigació convergeixen per donar forma a la comprensió del món.

Un dels epicentres de la jornada a la ciutat, el dissabte 18 de maig, serà Museu del Barroc  de Catalunya – Museu de Manresa, inaugurat el febrer d’aquest any. Al seu claustre, s’hi instal·larà una foodtruck, on els qui vulguin passar unes hores o tot el dia al museu, hi podran fer el vermut, dinar, sopar o prendre una copa. Al mateix museu s’hi portarà a terme l’activitat familiar “Rebel·lió al museu. Resol del misteri dels animals perduts”. Es tracta d’un joc de pistes que convida a famílies i infants a recórrer els diferents espais del Museu a través d’una dinàmica participativa i lúdica que fomenta l’observació, la descoberta i el coneixement.

A dos quarts de cinc de la tarda, es podrà fer una visita guiada al Museu i també es podrà fer un te amb Raül Garrigasait Colomés i Maria Garganté Llanes, amb la moderació de Francesc Vilà Noguera, director del Museu. Ja al vespre, de les vuit a dos quarts de deu, al mateix claustre es podrà gaudir del Quartet Brossa que interpretarà cançons actuals adaptades amb clau barroca. Madonna, Coldplay, Rigoberta Bandini o Nirvana. 

El mateix dissabte, també hi haurà música al Museu de l’Aigua i el Tèxtil (MAT) de Manresa a les 19h hi tindrà lloc la “Xerrada-concert: El so de la paraula, Papasseit canta”. Amb motiu del centenari de la mort de Joan Papasseit, el cantant i rapsode Pere Costa i el guitarrista Jordi Sàbat reinterpretaran la seva lletra a partir de músiques del mateix Jordi Sàbat, i amb música de Toti Soler, Ovidi Montllor i Carlos Boldori.

La celebració del dia internacional dels museus a Manresa, però, començarà el divendres 17 de maig a les 8 del vespre, amb la presentació de la talla del Crist romànic de la Seu de Manresa, amb la seva nova ubicació al costat del Portal de Sant Antoni. Després del Frontal Florentí, és l’obra més valuosa de les que es conservaven al Museu de la Seu i un dels pocs vestigis romànics que es conserven al temple manresà.  Aquesta presentació serà a càrrec de Jordi Camps, antic conservador en cap de l’àrea d’art romànic del MNAC. 

També es faran diversos itineraris per la ciutat. Destaca per una banda, la visita guiada “Manresa, Cor de Catalunya” que tindrà lloc el dissabte d’onze del matí a una del migdia, pels dos espais patrimonials medievals essencials de la ciutat, la Seu i el Carrer del Balç, situats al nucli històric de la ciutat i que finalitzarà el seu recorregut a l’Espai Manresa 1522, el centre d’interpretació de la Manresa ignasiana.

Un altre dels recorreguts serà “La Séquia amagada de can Font al Passeig de Pere III” que tindrà lloc el dissabte de 10 a 12.30h. Aquest itinerari ressegueix tots els ramals i recs que distribuïen l’aigua de la Séquia pel regadiu i que es van anar cobrint gradualment pel creixement de la ciutat de Manresa. Començarà al Centre de l’Aigua de Can Font i resseguirà el rec de la ciutat fins l’antic torrent dels Predicadors fins al Passeig de Pere III, en un repàs per la història i la modernitat de la ciutat. 

El diumenge d’onze a dotze del matí es podrà fer l’itinerari guiat “Què diuen les pedres?”. Es tracta d’una visita guiada per les localitzacions de les esglésies enderrocades durant la Guerra Civil, des de la plaça Sant Domènec fins a la plaça de la Reforma, on se situa l’eMM2 – Espai Memòries, Magatzem Lapidari del Museu de Manresa, punt final de l’itinerari. Allà es podrà visitar l’exposició de l’artista Jesús Galdón “El que diuen les pedres callen els arbres”. 
A banda de totes aquestes activitats hi haurà altres propostes com són les jornades de portes obertes a tots els equipaments museístics de Manresa. El Museu de l’Aigua i el Tèxtil de Manresa (MAT) obrirà les seves portes el dissabte de 10 a 14h i on es podrà visitar l’exposició “Les matemàtiques i la vida”, una mostra semipermanent que apropa les STEAM al públic general i explica com són d’importants per al nostre dia a dia. També es podrà visitar el Museu de Geologia Valentí Masachs i participar en el taller “Calcula la petjada de carboni de casa teva”, escoltar el concert “Missa pro defunctis. Jove capella reial de Catalunya (Dir. Lluís Vilamajó)”, al Santuari de la Cova de Sant Ignasi, organitzat per Espurnes Barroques, fer un te amb Raül Garrigasait i Maria Garganté a les sales del claustre del Museu del Barroc de Catalunya – Museu de Manresa, visitar la Casa de la Culla per descobrir la història d’una masia mil·lenària, gaudir dels “Vermuts de patrimoni” al Museu de l’Aigua i el Tèxtil (MAT) de Manresa o realitzar activitat d’experimentació i descoberta de la tècnica pels més menuts de la casa amb el taller “Tècnica 3-6”
El programa d’activitats és promogut per l’Ajuntament de Manresa, i compta amb la col·laboració de tots els equipaments museístics de la ciutat (Museu de Manresa, Museu de l’Aigua i el Tèxtil, Museu de Geologia Valentí Masachs, Museu de la Seu, Centre d’Interpretació del Carrer del Balç, Espai 1522 i Santuari de la Cova) a la participació activa d’institucions i entitats de la ciutat, com ara els Amics de la Seu, la Fundació Turisme i Fires de Manresa, la Fundació Cova Sant Ignasi-Manresa, el Parc de la Séquia o la Parròquia de Santa Maria de la Seu. També rep el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

Programa

Divendres 17 de maig

20h
Presentació de la talla del Crist romànic de la Seu de Manresa
Basílica de la Seu de Manresa
Presentació de la nova ubicació de la talla romànica del Sant Crist de la Seu de Manresa del segle XII, al costat del Portal de Sant Antoni. Després del Frontal Florentí, és l’obra més valuosa de les que es conservaven al Museu històric de la Seu i un dels pocs vestigis romànics que es conserven al temple manresà.
Presentació a càrrec de Jordi Camps, antic conservador en cap de l’àrea d’art romànic de MNAC. 
Organitza: La Seu de Manresa


Dissabte 18 de maig: DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS

De 10 a 12:30h
La Séquia amagada de can Font al Passeig de Pere III
L’itinerari comença al Centre de l’Aigua de Can Font i ressegueix els ramals i recs que distribuïen l’aigua de la Séquia pel regadiu i que es van anar cobrint gradualment pel creixement de la ciutat. 
Posteriorment l’itinerari ressegueix l’antic torrent dels Predicadors fins al Passeig de Pere III, l’eixample modernista, una ruta que abraça la història i la modernitat. 
Al llarg d’aquesta ruta, mentre resseguim el curs de l’aigua a dins la ciutat, podrem apreciar el llegat de la nostra història i la riquesa que la Séquia va aportar.
Inici: Centre de l’Aigua de Can Font
Final: Plaça de Sant Domènec 
Cal inscripció prèvia  a www.parcdelasequia.cat
Organitza: Museu de l’Aigua i el Tèxtil – Parc de la Séquia


De 10 a 22h
Fem parada al claustre
Museu del Barroc de Catalunya – Museu de Manresa
Claustre del Museu de Manresa
Volem que pugueu gaudir del museu durant tot el dia. És per això que a l’espai del claustre trobareu una food truck amb servei de gastronomia així com taules i cadires on reposar. Veniu a gaudir d’aquest espai únic, feu-hi parada, i aprofiteu per fer el vermut, dinar, sopar o prendre una copa en un dels claustres més especials de la ciutat.
Organitza: Museu del Barroc de Catalunya - Museu de Manresa, amb la col·laboració de la D.O. Pla de Bages


De 10 a 18h
Rebel·lió al museu. Resol el misteri dels animals perduts. Activitat familiar
Museu del Barroc de Catalunya – Museu de Manresa
Els animals que formen part de les pintures i les escultures del museu s’han escapat i han generat el caos. Convertiu-vos en investigadors, ajudeu-nos a posar ordre al desastre que han causat i retorneu-los a les seves obres originàries. Completeu els reptes i aconseguiu el premi!
Un joc de pistes que convida a famílies i infants a recórrer els diferents espais del Museu del Barroc de Catalunya i del Museu de Manresa, a través d’una dinàmica participativa i lúdica que fomenta l’observació, la descoberta i el coneixement.
Organitza: Museu del Barroc de Catalunya - Museu de Manresa


D’11 a 13h
Itinerari guiat “Manresa, Cor de Catalunya”
Visita guiada pels dos espais patrimonials medievals essencials de la ciutat, la Seu i el Carrer del Balç, situats al nucli històric de la ciutat, que finalitzarà el seu recorregut a l’Espai Manresa 1522, el centre d’interpretació de la Manresa ignasiana i que està ubicat a l’antic convent dels Predicadors, i a la zona modernista del centre de Manresa.
Punt d’inici de la visita: Oficina de Turisme de Manresa (Plaça Major, 10)
Places limitades. Indispensable reserva prèvia a www.manresaturisme.cat
Organitza: Fundació Turisme i Fires de Manresa, La Seu de Manresa i Museu de Manresa


D’11 a 13h
Calcula la petjada de carboni de casa teva
Museu de Geologia Valentí Masachs
Els participants del taller calcularan la petjada de carboni que representa el formigó amb el qual està construïda casa seva i el que representaria la substitució d'aquests tipus de material per uns de més ecològics.
Organitza: Museu de Geologia Valentí Masachs


11:30h
Concert. Missa pro defunctis. Jove capella reial de Catalunya (Dir. Lluís Vilamajó)
Santuari de la Cova de Sant Ignasi
Cinc veus masculines de la Jove Capella Reial de Catalunya ens portaran polifonia en estat pur, tan sòbria i expressiva com gustós i simbòlic serà el tast posterior a base de pa i vi fets com es feien al segle XVI. El moviment dels cossos i de les veus ens acostarà al trànsit que fa l’ànima en deixar el cos.
Preu: 20€ (+ 3€ a taquilla) a www.espurnesbarroques.cat
Organitza: Espurnes Barroques


16:30h
Visita guiada al Museu del Barroc de Catalunya
Museu del Barroc de Catalunya
Itinerari a través del qual recorrereu les diferents sales d’aquest museu d’abast nacional. Prop de 200 obres d’art acompanyades de música, audiovisuals i efectes de llum ofereixen un viatge fascinant per la cultura, el paisatge i l’art dels segles XVII i XVIII.

Places limitades. Indispensable reserva prèvia a museudelbarroc.cat

Organitza: Museu del Barroc de Catalunya – Museu de Manresa


16:30h
Un te amb Raül Garrigasait i Maria Garganté (modera: Francesc Vilà)
Museu del Barroc de Catalunya – Museu de Manresa
Sales del claustre del Museu de Manresa
Amb te i pastes, endolcirem el nutritiu diàleg entre aquestes ments privilegiades. La mirada literària de Raül Garrigasait (autor de País barroc) se sumarà a la visió històrica de Maria Garganté (autora de Paisatge barroc) en una conversa moderada per Francesc Vilà, director del flamant Museu del Barroc de Catalunya.
Preu: 4€ (+ 1€ a taquilla) a www.espurnesbarroques.cat
Organitza: Espurnes Barroques


18h
Història de la Casa de la Culla i el vi del Bages
Casa de la Culla
Descobrirem la història d’una masia mil·lenària connectant amb les arrels agrícoles i vinícoles del Bages i de la Catalunya Central. La masia de la Culla és una joia arquitectònica medieval i durant el recorregut de les diferents estances descobrirem com es va anar construint la masia i la relació amb cada època històrica.
Cal inscripció prèvia a www.parcdelasequia.cat
Organitza: Museu de l’Aigua i el Tèxtil – Parc de la Séquia


19h
Xerrada-concert: El so de la paraula, Papasseit canta
Museu de l’Aigua i el Tèxtil (MAT) de Manresa
Amb motiu del centenari de la mort d’en Joan Salvat-Papasseit, Pere Costa (cantant i rapsode) i Jordi Sàbat (guitarrista)  reinterpreten la seva lletra a partir de músiques de Jordi Sàbat, Toti Soler, Ovidi Montllor i Carlos Boldori.
Organitza: Museu de l’Aigua i el Tèxtil – Parc de la Séquia



De 20 a 21:30h
Claustre musical amb el Quartet Brossa
Claustre del Museu de Manresa
Veniu a gaudir de la música del quartet de cordes Quartet Brossa, que interpretarà cançons molt actuals adaptades amb clau barroca. Madonna, Coldplay, Rigoberta Bandini o Nirvana sonaran entre les parets d’aquest entorn incomparables.
Organitza: Museu del Barroc de Catalunya – Museu de Manresa


Diumenge 19 de maig

De 10 a 11h
Tècnica 3-6
Museu de l’Aigua i el Tèxtil (MAT) de Manresa
Activitat d’experimentació i descoberta de la tècnica per a infants de 3 a 6 anys on podran interactuar amb diferents materials i propostes que, de manera autònoma i segons els seus interessos, els permetin reflexionar sobre conceptes bàsics relacionats amb la física i la tècnica.
Cal inscripció prèvia  a www.parcdelasequia.cat
Organitza: Museu de l’Aigua i el Tèxtil – Parc de la Séquia

D’11 a 12h
Itinerari guiat “Què diuen les pedres?”
Visita guiada per les localitzacions de les esglésies enderrocades durant la Guerra Civil, des de la plaça Sant Domènec fins a la plaça de la Reforma, on se situa l’eMM2 – Espai Memòries, Magatzem Lapidari del Museu de Manresa, punt final de l’itinerari i on es podrà visitar l’exposició de l’artista Jesús Galdón “El que diuen les pedres callen els arbres”. 
Punt d’inici de la visita: Espai Manresa 1522, Carrer Mestre Blanch, 4 (Teatre Conservatori)
Places limitades. Indispensable reserva prèvia a www.manresaturisme.cat
Organitza: Fundació Turisme i Fires de Manresa i Museu de Manresa


De 12 a 14h
Vermuts de patrimoni
Museu de l’Aigua i el Tèxtil (MAT) de Manresa
Vine a conèixer algun dels elements patrimonials més importants del museu en un ambient distès i gaudint després d’un vermut-concert al pati del museu, espai ideal per gaudir d’un diumenge de primavera.
Organitza: Museu de l’Aigua i el Tèxtil – Parc de la Séquia, Voilà


Portes obertes

Museu de Manresa
Dissabte 18 de maig de 10.00 a 18h
Portes obertes a l’exposició del Museu Petit, en el qual es pot veure una selecció de les peces que acull el fons del Museu de Manresa.

Museu del Barroc de Catalunya
Dissabte 18 de maig de 10 a 22h
Portes obertes al nou Museu del Barroc de Catalunya. Un museu d’abast nacional que fa de Manresa el lloc de referència pel que fa a la interpretació de l’art barroc català. Prop de 200 obres d’art acompanyades de música, audiovisuals i efectes de llum ofereixen un viatge fascinant per la cultura, el paisatge i l’art dels segles XVII i XVIII.

Museu de l’Aigua i el Tèxtil de Manresa (MAT)
Dissabte 18 de maig de 10 a 14h
Situat dins els dipòsits vells de la ciutat, forma part del Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, un conjunt de 26 museus i espais patrimonials que expliquen el desenvolupament tecnològic i els canvis socials dels segles XIX i XX a Catalunya. 
També podreu visitar l’exposició “Les matemàtiques i la vida”, una mostra semipermanent que apropa les STEAM al públic general i explica com d’importants són per al nostre dia a dia.
Organitza: Museu de l’Aigua i el Tèxtil – Parc de la Séquia


Basílica de la Seu de Manresa 
Dissabte 18 de maig de 10:30 a 13:30h
Visita lliure a la Basílica de la Seu de Manresa per conèixer el temple i veure la talla del Crist romànic en la seva nova ubicació.
Organitza: La Seu de Manresa

Centre d’Interpretació Medieval del Carrer del Balç
Dissabte 18 de maig de 10 a 14h i de 17h a 20h
Visita lliure a la maqueta i al carrer del Balç, un magnífic exemple d’urbanisme medieval català.
Es recomana reserva prèvia: www.manresaturisme.cat

Espai Manresa 1522. Centre d’Interpretació de la Manresa Ignasiana.
Dissabte 18 de maig de 10 a 14h i de 17 a 20h 
Visita lliure al renovat Espai Manresa 1522, amb elements patrimonials de les restes de l’església del Carme i Sant Pere Màrtir, que ocupava l’espai de l’actual plaça Sant Domènec i que va ser destruïda el 1936.
Es recomana reserva prèvia: www.manresaturisme.cat


Activitats gratuïtes per a tots els públics 
(excepte indicacions concretes)

Amb la col·laboració de:
Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona

Museu del Barroc de Catalunya – Museu de Manresa
Via de Sant Ignasi, 40
938741155
museu@ajmanresa.cat
www.museudemanresa.cat
www.museudelbarroc.cat

Museu de l’Aigua i el Tèxtil de Manresa
Carretera de Santpedor, 55
938772231
info@parcdelasequia.cat
www.parcdelasequia.cat

Museu de Geologia Valentí Masachs
Avinguda de les Bases, 61-73
93 877 72 41 / 72 00
geomuseu@upc.edu
www.geomuseu.upc.edu

Museu de la Seu
Baixada de la Seu, 1
938724767
gestio@seudemanresa.cat
www.seudemanresa.cat

Centre d’Interpretació Medieval del
Carrer del Balç
Baixada del Pòpul s/n
938721466
carrerdelbalc@ajmanresa.cat
www.manresaturisme.cat

Espai Manresa 1522. Centre d’Interpretació de la Manresa Ignasiana
Carrer Mestre Blanch, 4
938784090
Espai1522@ajmanresa.cat
www.manresaturisme.cat

Centre de l’Aigua de Can Font
Carretera de Santpedor, 175
938772231
info@parcdelasequia.cat
www.parcdelasequia.cat

Casa de la Culla
Carrer de la Culla s/n
938772231
info@parcdelasequia.cat
www.parcdelasequia.cat


Santuari de la Cova
Camí de la Cova-Santuari
938751579
santuari@covamanresa.cat
www.covamanresa.cat


Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat